2010. július 13., kedd

Updike, John: Gyere hozzám feleségül

Miestas ajánlja kedvenc regényét az olvasópályázatunkra:

Jerry Conant szereti Sally Mathiast, - de Selly nem a felesége, Sally szereti Jerry Conantot, - de Jerry másnak a férje. Számtalanszor megírt téma: szerelmi háromszög, válás… A könyv azonban mást mond a szerelemről; azt, hogy az nem két ember magánügye, hogy van felelősség is, sőt hogy a szerelem maga nem egyértelmű érzés. Jerry is, Sally is tétován bolyong abban a morális félhomályban, amit a lelkiismerete, neveltetése ellen lázadó érzelmei borítanak rá; bolyong, de nem talál kiutat, a hagyományos kötöttség nem elég erős, hogy szerelmét lehűtse, a szerelem nem elég erős, hogy e félhomályt eloszlassa. Az élet nem fekete-fehér, mint a sakktábla, nincsenek szigorú szabályai - mindössze egy biztos: minden emberi kapcsolat, férj-feleség-szerető, szülő és gyermek kapcsolata egyaránt bonyolult, s mind fájdalmat rejt - a sérült lelkiismeret fájdalmát.

1 megjegyzés:

Miestas írta...

Ruth, Jerry, Sally, Richard mi a közös bennük? Mindanynian a30 as éveik elejénjárnak,mindannyian a 70 es évek amerikájának egy kisvárosában laknak és mindannyiójuknak vannak titkaik, félelmeik melyek mély sebeket ejtetének egyikük másikukban ha kitudódna.
Vannak kötelezettségeik-legalábbis a társadalom szemében- és vannak vágyaik melyek időnként ütköznek a társadalom által elfogadotttól. A házasság kötelékéből időnként menekülnének, máskor ragaszkodnak hozzá az utolsó leheletükig. Mondhatnánk Updike tipikus, napjainkban is érvényes igazaságokra keresi a választ, a hűtlenségre, amire már oly sokan próbáltak magyarázatot adni.