2010. augusztus 8., vasárnap

John Steinbeck: Édentől keletre

Zsuzsa ajánlja kedvenc regényét a pályázatunkra:

„A legnagyobb rémület, amely egy gyermek szívét marcangolhatja: az, hogy nem szeretik! Nincs ember a világon, aki kisebb-nagyobb mértékben ne érezte volna a visszautasítás gyötrelmét. A mellőzés haragot szül, és a harag valami bűnt a mellőzés megbosszulására, a bűn pedig bűntudattal jár, íme az emberiség története!...”

John Steinbeck bibliai példázatot idéző nagyszerű regénye nemcsak az Egyesült Államok hőskorának az első világháborúig terjedő hatalmas történelmi tablója, hanem két család nemzedékeinek egymásba fonódó története is, amely nagy álmodozókat, tiszta és becsületes embereket éppúgy termett, mint "Káinokat", akik lelkükben gyengék és gonoszok - vagy csak látszólag azok, hiszen a jóság, az elfogadás és a szeretet vágya bennük is megvan, ha csírájában és torzan is. A regény felemelő tanulsága és "útmutatása": mindenki számára megadatik a választás joga és felelőssége, hogy győzzön a külvilág és lelke sötét hatalmai ellen, s élete "tisztítótüzéből" végül felemelkedve begyógyuljanak tűzégette sebei és a tisztátalanság is, amely a tüzet szükségessé tette. Timsel - tiéd a választás lehetősége, ezt soha ne feledd...

2 megjegyzés:

Miestas írta...

Ez egy fantasztikus köny Steinbeck életművéből. Hallatlanul élveztem olvasni ezt a két kötetes remekművet ...mondhatná bárki miért vagyok elájulva annyira, de talán magam sem tudnám ezt megmagyarázni. Kevés író van aki az első betűtől az utolsóig le tudja kötni a figyelmem és még a leíró részeket is melyek nem tartoznak szorosan az alaptörténethez, élvezet volt olvasni.
A regény a XIX.sz végétől a az I. világháborúig terjedő időszakot öleli fel, két család életén keresztül mutatja be az akkori Amerikát. A Hamiltonok és Traskok 3 generáción át ívelő családregénye, mely egyben társadalmi korrajz is egyben.

bzsuka írta...

Steinbeck könyvével meglehetősen későn találkoztam először. Amikor elindult Magyarországon a "Nagy Könyv" sorozat. Igen nagy hatású megrendítő olvasmány. Amikor azt gondolod minden elveszett, nincs kiút és valóban egyedül nem is menne, jön valaki, aki átsegít, sőt mondhatnám úgy is átemel a gondokon. Samuel Hamilton ilyen ember lesz Adam Trask számára. A könyv két szálon fut egyszerre, az egyik a fent említett, a másik pedig Samuel saját élete. Gyerekei által megelevenedik Kain és Ábel története.
Steinbeck 1962-ben Irodalmi Nobel-díjat kapott munkájáért, amelyet a következő szavakkal vett át:"… Az író arra van hivatva, hogy előremozdítsa az emberi szív és szellem nagyszerűségét, hogy képes legyen nagylelkűséget találni a vereségben, hogy megtalálja a bátorságot, az együttérzést, és a szeretetet. A gyengeség és a kétségbeesés véget nem érő harcában ezek a tulajdonságok a reménynek és a nehézségek leküzdésének fényes zászlajai. Az az író, aki nem hisz abban hogy az ember tökéletesíthető, nem szentelheti magát az írói hivatásnak, nem igényelhet magának helyet az irodalomban.