2010. június 17., csütörtök

Chevalier, Tracy: Isten teremtményei

edimir ajánlja kedvenc regényét a pályázatunkra:

A címben szereplő teremtmények a fosszíliák, amit két nő kutat Lyme Regisben, az egyiküknek megélhetés, a másikuknak a vénlányságot elviselhetővé tevő passzió, aztán közös szenvedélyük, ami emberileg közel hozza egymáshoz őket. Darwin előtti időszakban játszódik a regény, szinte neki készíti elő a talajt kérdésfeltevésével: mik ezek a fura teremtmények, melyeknek nincs létező egyede a korban, hogyan értelmezhető az állatok kihalása, ha a Teremtés óta változatlan a Föld? Mi az esélye két nőnek arra, hogy a kor tudományos világa komolyan vegye őket, megkaphatják-e a nekik kijáró elismerést, vagy a férfiak aratják le helyettük a babérokat? Miért szeretem ezt a könyvet? Mert az írónő a tőle megszokott alapos kutatómunkára alapozva írja meg ezt a hiteles történetet hatalmas empátiával. Társadalmi elvárások, szerepek és korlátok, e két bátor nő ezeket is feszegeti. Az érdekes női sorsok bemutatásához mindenkinek ajánlom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mary Anning, a szegény származású, sokáig írástudatlan lány többre volt hivatott, mint amennyit a 19. század elején elérhetett. A férfiak uralta társadalomban, ahol a rang számított a legfontosabbanak, egy nő számára sosem vált lehetségessé, hogy egyenrangú partner legyen. Főleg nem a tudományos világban. Ez az egyszerű lány mégis nagy felfedezéseket tett a maga módján, és előkelőbb származású barátnője segítségével elismerést vívott ki a felsőbb körökben is.
Az írónő stílusa könnyed, és az egész könyvből érződik a szimpátia egy régi kor nem hétköznapi hősnői iránt.

dolina

Névtelen írta...

Az elolvasott művek között ez nyerte el legjobban a tetszésemet.
Szinte együttérzően drukkoltam a főhős sikerének elismeréséért!Hatalmas nagy bátorságról és valamilyen szintű keménységről tett tanubizonyságot az az egyszerű lány, aki sajnos barátnője előkelőbb származását kényszerült kihasználni.Óriási felfedezésének sikere még így is kérdéses volt.
Azt a gondolatot ébresztette fel bennem,hogy mindig bíznunk kell sikereinknek elérésében!Még ha nagyon sok erőpróbára és kitartásra is van szükségünk!

Dina