2010. június 8., kedd

Vathy Zsuzsa: Életünk, halálunk

Azt tartják róla, ő az "angyalság írója..." Miről is szólhatnak tehát másról művei, mint az életről és a halálról, mint ahogy az életben, irodalomban is ezek a legalapvetőbb, soha ki nem merülő témák. Az utóbbi évek novellaterméséből összeállított kötetben megismerhetünk ötvenhatosokat, felismerhetünk irodalmi alakokat, ugyanúgy, ahogy egyszerű halandókat, "szomszédainkat", az utca emberét, mindannyiukra "angyali szemmel tekintve". A hetedik darab, a Paradicsommadár a kötet egyik legmeghatóbb, legmegrázóbb alkotása, mely Lázár Ervin emlékére íródott.

2 megjegyzés:

Miestas írta...

Vathy Zsuzsa nagyon jó ír, igaz ez a könyve még elkerült, de már a könyvtári várólistámon van. Amit tőle olvastam az a Kalandregény volt,de tervezem az eddig műveit mind elolvasni. Jó amikor egy-egy magyar kincsre is bukkanunkígy könyves berkekekn belül.

Névtelen írta...

Az ötvenes évekről szóló történetek kitelepítésekről, börtönről, az 56-os forradalomról, egy fiatalember hősi haláláról megrázó írások, fel kell eleveníteni, hogy ne felejtsünk. A szomorú történetek ellenére felcsillan benne a humor, a remény. Jó olvasni, szinte nem lehet letenni. A személyükről írott bensőséges novellák valódi emlékek, sajnos tragikus véggel, Lázár Ervin író halálával.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik megélték az ötvenes éveket, vagy fiatalok és kíváncsiak rá, akik ismerik az író-párost, vagy meg akarják ismerni őket, gondolataikat életről, halálról. Nagyon érdemes!

Teri