2010. június 16., szerda

Kaffka Margit: Színek és évek

Miestas ajánlja kedvenc regényét az olvasópályázatunkra:

A regény főhősének, Pórtelky Magdának a sorsa az orsó mellett töltött asszonyi élet hangtalan pusztulását, a süppedő talajú világ gyalázatos tisztességét hordozza magában. Az az életforma, mely megszabta gondolkodása, vágyai és lehetőségei határát, már nemcsak emlékeiben él, hanem lassan maga is emlékké válik; pőrén szolgáltatja ki a magával hurcolt életeket a könyörtelen időnek. A nőnek egyetlen életlehetőséget nyújt: a házasságot. Magda törpe eszményeket örököl környezetétől: valaki akar lenni szülővárosában, de ősei módjára, megyei ember feleségeként. Első házassága idején még ösztönösen cselekszik: elfoglalja a neki adatott helyet. Amikor azonban egy tragikus véletlen következményeképp elveszti férjét, szemben találja magát a valósággal, szinte kálváriát kell járnia. Második házasságát már azzal a meggondolással kezdi el, hogy számára nincs más megoldás, mint egy új férj, s már tudatosan szerzi meg magának férjül asszonykori udvarlóját.

1 megjegyzés:

Miestas írta...

Nagyon-nagyon tetszett a könyv, nem is igazán a történet mert az akár sablonos is lehetne, sokan az írónő életrejzi regényének tartják, de nem az . Ami igazán megragadott és még most is kellemesen gondolok rá az a szöveg stílusa.
Voltak részek amelyk olvasása közben mint egy fura kép a hullámzó aranyló búzatábla képe lebegett elöttem. Mint egy jól komponált zenemű. REMEKMŰ