2010. június 1., kedd

Corman, Avery: Tökéletes válás

A Kramer kontra Kramer című nagy sikerű könyv szerzője ezúttal is egy válás krónikáján keresztül mutatja be a modern amerikai társadalom lelki válságát. A történetet ezúttal azonban nem a szülők, hanem a gyerek nézőpontjából látjuk. Tommy Burrows, az előkelő New York-i gimnazista szülei három éve váltak el. A felhőtlennek induló kapcsolat váratlanul, de nagyobb konfliktus nélkül ért véget. Édesapja Amerika egyik legsikeresebb játszótéri játékokat gyártó cégének tulajdonosa, anyja egy New York-i népművészeti boltot vezet a város legelőkelőbb negyedében. Míg Tommy az érettségire készül, szülei saját karrierjükkel vannak elfoglalva. Az érettségit azért még akadály nélkül leteszi a fiú, fel is veszik egy jó nevű, bár nem túl erős főiskolára. Ekkor azonban egy bagatell, de az amerikai társadalmi normák szempontjából súlyos vétek - egy doboz sör - miatt komoly konfliktusa támad a még fiatalkorú Tommynak a főiskolai vezetéssel. A fiú otthagyja az intézményt, ami végül szülei újabb kapcsolatait is érinti, apja új házassága kis híján rámegy, anyját pedig elhagyja önző és szűk látókörű élettársa. Mindkettejüknek rá kell döbbennie: akármennyire is tökéletes volt a válásuk, gyerekük lelkivilágában komoly nyomokat hagyott. Vajon sikerül-e Tommynak valaha is kiheverni ezt a traumát, és egészséges lélekkel kezdeni el felnőtt életét? - Ezt a kérdést szegezi az olvasónak és az egész modern társadalomnak Avery Corman élesen fókuszált, filmszerűen realista regénye. A mű a széles olvasóközönség figyelmére számíthat.

3 megjegyzés:

Miestas írta...

Tipikus amerikai történet, egy szerintem túl direkt befjezéssel és happy enddel, de ettől eltekintve jól érzékelteti az elvált házaspárok nehézségeit a válás áldozatául esett gyermekek lelkiállapotát és azt az akaratot , hogy ezt képes legyen feldolgozni.

Névtelen írta...

Nehéz témát dolgoz fel, hiszen akinek családja van, mindenki jól akar kilépni a házasságból, a legkevesebb sérüléssel, ez azonban ritkán sikerül. Igazán időszerű történet manapság, amikor sok a válás és az elvált szülők gyermeke. Ami nagyon érdekes megvilágításba került a regényben: a gyerek szemszögéből megélni, érzékelni a tökéletesnek gondolt válás hátoldalait. Nagyon tetszett a könyv!

Magdi

Névtelen írta...

Cormant a Kramer kontra Kramer című regénye (1977) ill. az abból készült film tette ismertté világszerte.

A Tökéletes válás című könyv 2004-ben íródott. Korunk egyik legégetőbb problémáját feszegeti: milyen törést okozhat a válás a gyermekek (és szüleik) életében.
Pedagógusként nap mint nap találkoztam elmagányosodott, boldogtalan gyerekekkel, akik - bár többnyire szüleik válása után is megkaptak mindent, amire szükségük volt - nem tudták édesapjuk vagy édesanyjuk hiányát feldolgozni, sok közülük perifériára került, rossz társaságba keveredett vagy éppen magányos, visszahúzódó kamasz vált belőle.

Gyakori a mai társadalomban, hogy a szülők építgetik karrierjüket, komoly anyagi és erkölcsi sikereket érnek el, s közben valahol elveszítik egymást s gyermekeiket. Állandó "hangzavarban", viták kereszttüzében telnek a napok, nem tudják, mi foglalkoztatja gyermeküket, mire vágynak, mi érdekli őket igazán, mik szeretnének lenni, milyen igényeik vannak az anyagi támogatáson kívül.

A regény szereplői tipikus mintáját nyújtják az ilyen családoknak. Tommy előkelő, drága középiskolába jár New Yorkban. Nem kiemelkedő tanuló, közepesen teljesít. Szülei 3 éve váltak el. Egy szépen indult, szerelemre épülő házasság bomlott fel válásukkal. Mindkét szülő komoly karrierrel büszkélkedhet. Nem csak jól keresnek, de szívesen is végzik munkájukat, örömet szerez számukra, kreativitásukat is kibontakoztathatják. Csak éppen nem marad idejük sem egymásra, sem a gyerekükre. Legfőbb céljuk, hogy Tommyt felvegyék valamelyik főiskolára. Fellélegeznek, mikor ez sikerül. A fiút azonban a sikeres félévi vizsgák után - egy félreértés folytán - súlyosan megbünteti a főiskola tanács. A szülők kétségbeesnek, Tommyt azonban elindítja egy új úton ez a döntés. Hiába minden kérés, rábeszélés, a fiú hajthatatlan marad, - elindul saját útján, hogy megvalósítsa álmait. Önkéntes munkát vállal a könyvtárban. Támaszai ebben barátai, akik végig kitartanak mellette és barátnője, Elena, aki azt mondja találkozásukkor: "Lehet, hogy érdekes vagy." És Tommy dönt: "Én a magam ura leszek. És most erre van szükségem." Véletlen vagy sorsszerű, hogy találkozik "a mesterrel", aki felfedezi sajátos látásmódját, tehetségét, így aztán Tommy elindulhat egy úton, amely a felnőtté váláshoz, az igazi önállósághoz, művészi kiteljesedéséhez vezethet. Többé nem szülei elvárásainak akar megfelelni.

A regény nagyon fontos kérdéseket vet fel:

Egy válás után hogyan lehet az emlékeket, volt párunk értékeit nem megtagadva tovább élni?
Hogyan lehetünk gyermekünk életében a továbbiakban is a legfontosabbak?
Felelősek vagyunk-e, mert nem vettünk észre fiúnkban a tehetséget, nem ismertük meg vágyait?
Mennyire engedhetjük el a kezét, támogatnunk kell-e önállósodási törekvéseit?
Hogyan élhetjük át egészséges lélekkel az élet buktatóit, mitől függ a boldogság?

Egyetlen válás sem lehet tökéletes, de törekedni lehet rá.
A filmszerűen realista regény szereplőit mindenesetre ráébresztette sok mindenre. Véleményem szerint a legfontosabb tanulság az, amit az anya mond a fiáról: "Ő a legjobb közülünk."
Ennek felismeréséhez kellett a válás, a gyötrődések, a bizonytalan útkeresés, az elszakadás fájdalma.

Zöld Istvánné (Vali)