2010. június 2., szerda

Munro, Alice: Egy jóravaló nő szerelme

A szó legnemesebb értelmében véve női író Alice Munro: írásait rendre karakteres nőalakok, tipikus női problémák ihletik. Nincs ez másképp most megjelenő kötetében sem: a válogatásban helyet kapott nyolc történet főhősei kivétel nélkül lányok és asszonyok, akik Kanada különféle tájain élve mindennapjaikat, küzdenek a sors sokunk által ismert, embert próbáló és embernemesítő próbatételeivel. Az elbeszélésekben azonban nemcsak ez a közös, hanem a történetek alapdramaturgiája is: a főszereplőknek a jelen jobbá tételéhez, problémáik megoldásához kivétel nélkül szembe kell nézniük a múlt terheivel, a gondosan leplezett hazugságokkal és elfojtásokkal, az elmúlás visszavonhatatlanságával. A válogatásban a címadó íráson kívül még hét novella szerepel: a Jakarta, a Cortes-sziget, az Óvd az aratókat!, A gyerekek maradnak, a Bűzlik a pénztől, A változás előtt és az Anyám álma című alkotás. A kötet 2009-ben elnyerte a rangos Nemzetközi Man Booker-díjat.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A nyolc novella mindegyike érdekes olvasmány.
Teljes női sorsokat ismerhetünk meg a remekül felépített történetekből.
A szereplők lélektani ábrázolása kitűnő. Megtudjuk, miként állnak helyt az életben, s alakulnak át más személyiséggé életük egy-egy sorsfordító eseménye után. A történetekben fontos szerepet kap a szerelem, a fájdalom, a vágy, a hazugság, a lelkiismeret.

dolina

Névtelen írta...

Előszeretettel olvasok el olyan könyveket amelyben hasonló témával foglalkozó művek szerepelnek.
Itt nyolc novellában kaphatunk bepillantást a női lélek rejtelmeibe,
a különböző megpróbáltatások helytállásairól.

Dina

Miestas írta...

Elolvastam, nekem írta Munro,bár korábban is várólistás volt, de az olvasópályázat adott egy kis lökést hozzá. Mindenkinek ajánlom aki igényes kanadai szépirodalomra vágyik.