2010. június 22., kedd

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

Miestas ajánlja kedvenc regényét az olvasópályázatunkra:

A szép-emberit akartam megírni, azt, amit az én túlélőimtől kaptam, láttam. Az ocsmány-emberit már annyian megírták, és olvassák is boldog borzongással. Hátha a szépre is lesz kíváncsi szem és fül. Ezt a történetet nekik, az élesfülűeknek ajánlom. Csak meg kell hallani a gyógyító szavakat. 1948. Mindenkinek mást jelent. Én például a születésemmel voltam elfoglalva. Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükből volt elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni. Szabad-e ebben a férfivilágban leírni, hogy a gyógyítás mindig a szeretetről szól? Nekem hivatásom is ez lett. Ugyanerről írok pszichológiai könyveimben is. Csak ez most egészen más. Személyes.

Háttérként beépül a regény folyamatába a sztálini és '56-os Magyarország társadalmi környezete, a háború előzményeivel és a hatvanas évek 'konszolidációs' kezdeményeivel. Egy korántsem könnyű történelmi korszak humánus-emberi arcát akarja felvillantani a szerző; egyfajta válaszként is olvasható a regény arra a kérdésre, hogyan lehet átmenteni, megőrizni olyan alapvető értékeket, mint őszinteség, szeretet, család; hogyan lehet reménykedni, hinni a jóban akkor is, amikor úgy érezzük, hogy minden és mindenki ellenünk van.

3 megjegyzés:

Miestas írta...

F Várkonyi Zsuzsának sikerült megírni az emberit a szépet, csodálatos könyv a szeretetről , a gyógyulásról.





Az írőnő nevével szakmai könyvei révén találkoztam először, majd kutakodtam egy kicsit és ráakadtam erre a csodálatos könyvre, akkor még nem tudtam, hogy kedvencem lesz, csupán vonzott a címe és a borítója.

Egy év várólistázás után a kezemben volt a könyv és nem engedtem el.

F Várkonyi Zsuzsának sikerült megírni az emberit a szépet, csodálatos könyv a szeretetről , a gyógyulásról.

http://miestas.freeblog.hu/archives/2010/06/21/Frfiidk_lnyregnye/

Ani írta...

F Várkonyi Zsuzsára szavazok! Szívesen olvasnám Veletek!

Ani írta...

Én erre a könyvre voksolok, mert nagyon szeretem F. Várkonyi Zsuzsát.
Szeretném Veletek olvasni!