2010. június 1., kedd

Manicka, Rani: A kígyó szíve

A '30-as években, Malajziában játszódik a családregény, amelynek központi figurája a ceyloni Laksmi, aki a történet kezdetekor mindössze tizennégy esztendős kisleány. Házasságközvetítő hozza össze a nála több mint húsz évvel idősebb Ayával, akit nemcsak gazdagnak, hanem melegszívű, szerető társnak is fest le. A valóság természetesen gyökeresen más - ám ezzel a lány csak megérkezte és az esküvő után szembesül. Szerencsére hamar erőt vesz keserűségén, és kezébe veszi a ház irányítását. Amikor első gyermeke, a gyönyörű Laksmnan megszületik, végképp befejeződik élete első szakasza. A fiút még további öt gyermek követi, akiknek sorsát szintén részletesen nyomon követhetjük az egzotikus történetben, amely amellett, hogy egy karakteres nő portréja, egy különleges család históriája, egyben szubjektív, magával ragadó leírása egy távoli, istenekben és fűszerekben kiemelkedően gazdag kultúrának. A hömpölygő cselekménysor érzéki és titokzatos, akár a malajziai folklór, amely nélkülözhetetlen forrás a szerző számára. A regényt egyebek közt egzotikus szimbolikája teszi izgalmas olvasmánnyá, amelynek élvezete közben eltöprenghetünk a pókok, a madarak vagy a fekete és a piros különleges jelentőségén.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egészen különleges könyv, nem csak azért, mert "egzotikus", a szerkesztése is különleges, hiszen más-más szereplő mondja el a maga verzióját, így válik teljessé a családregény, különleges a nyelvezete, ahol a prózát néha versnek érzed, a leírások gyönyörűségesek. Szerintem hatásvadász a magyar cím, sokkal kifejezőbb az eredeti angol, hiszen Rizsanyó e kultúra központi jótékony alakja, ahogy a regénynek is Laksmi. Ma, a válság idején nem érdektelen olvasni arról, hogy a japán megszállás alatt a családi összefogás és leleményesség miként segíthet. A regény számtalan szereplőt vonultat fel, ám sorsuk egyetlen tragédia befolyásolja végzetesen, innentől kifordulnak önmagukból, egyetlen végzetes pillanat miatt lelkiismeretük foglyaként teszik tönkre magukat.
Talán nekünk se ártana a regénybeli unoka mintájára saját családi történeteinket magnóra rögzíteni, hiszen nálunk a hétköznapok asszonyai között is akadnak igazi ANYÁK.

edimir

Miestas írta...

Ó ez nekem való könyvm máris felveszem a várólistámra, sokat taluhat az ember más népek, kúltúrák nehézségeiből.

Névtelen írta...

Jobbat vártam. Nem azt,hogy az író másokkal mondatja el Pl:a gyerekekkel,hogy Anya,Apa,tesó milyen is valójában ( hogy jóval több annál mint ahogy azt elsőre gondolnánk v. ahogy a cselekmény adja) hanem érezteti azt. Hogy kicsivel több figyelmet fordít a szereplők felruházására,hogy olyat alkot,ami húz magával. Ezzel szemben szakaszosan megtörte és kb.a végétől éreztem azt,hogy ez a könyv él.
Ettől függetlenül érdekes,mert olyan élethelyzetet,olyan körülményeket tár elénk,amiből lehet és kell is tanulni. Számomra az Ayah rész volt a legjobb,mert ez tudta úgy visszaadni egy ember szeretetét,ahogy vártam. Hisz ez a könyv a szívről szól,az emberi szívről,a Kígyó meg nem más,mint maga az ember,aki számtalan formában ölt testet.

Dina

Névtelen írta...

Azért választottam ezt a regényt az olvasópályázaton, mert érdekel a Távol-Kelet, az ottani emberek élete, mindennapjai, és a könyv valós történetet mesél el. Miközben olvastam, úgy éreztem, hogy letehetetlen... Nagyon színesen ír az írónő, szinte ott éreztem magam Malajziában. Azért tetszett, mert nőkről szól nőknek. Tetszett a főhősnő akaratereje és kitartása az embertelen környezetben, az ottani emberek alázatossága a szülők iránt. Sajnáltam a lányokat, asszonyokat abban a férfiközpontú világban.

Szerintem ez a könyv érdekelheti azokat az olvasókat, akiket magával ragadnak a női sorsok, ahol apró dolgok is naggyá tehetik őket. Akiket érdekel Malajzia, mert nagyon részletes képet kapunk a regény által az egész huszadik századáról.

Reni

Névtelen írta...

Egy Malájföldön élő nagycsalád apró örömeit, és sok szenvedéssel tarkított életét ismerhetjük meg az 591 oldalas könyvből. Négy generáció sorsa bontakozik ki előttünk a 20. század 30-as éveitől 2001-ig. Az egzotikus tájakon játszódó történetekben nagy szerepe van a vallásosságnak, de a babonának is. Sokféle helyi szokást ismerhetünk meg, ami tőlünk, európaiaktól idegen.
A nő sorsa itt alárendelt, hiszen családja dönthet férjhezmenetele felől, ha az számukra valamilyen oknál fogva előnyös.
A könyvben sokféle emberi kapcsolatról olvashatunk. Az összetartás, az egymás iránti felelősségérzet éppúgy megjelenik, mint a végtelen gyűlölet és szándékos ártani akarás.
Érdekes és izgalmas, amint a dédunoka a végén megimeri egész családjának, rokonainak sok titokkal övezett életét a fennmaradt hangszalagok alapján.

dolina

Névtelen írta...

Azért választottam ezt a regényt az olvasópályázaton szereplő művek közül, mert érdekel a világ különböző tájain élő nők helyzete, sorsa. Mivel eddig többnyire török, távol-keleti vagy afrikai nők sorsáról olvastam könyveket, érdekesnek tűnt, hogy egy malajziai nőről olvashatok.

Miközben olvastam, úgy éreztem, szerencsés helyzetben vagyok a könyv szereplőihez képest. Tanulhattam, a férjemet szerelemből válsztottam és nem parancsra, dolgozhatok és szerető családom van. Számomra elfogadhatatlan az a hagyomány, mi szerint a szülők választják ki gyermekük számára a férjet, s a leendő férjnek a feleség feltétlen engedelmességgel tartozik.

Azért tetszett, mert érdekes volt egy család életét különböző szemszögekből megismerni, s azzal szembesülni, hogy a miénktől teljesen eltérő kultúrában a családtagok milyen szerepet töltenek be a család életében.

Szerintem ez a könyv érdekelheti azokat, akik hozzám hasonlóan szeretnék megismerni a világ különböző pontján élő nők sorsát, s hogy mit meg nem tennének családjukért.

"Freedom"

Névtelen írta...

Nagyon felkavaró, megdöbbentő, de felemelő is egyben. Egy európai ember számára idegen, de épp ezért izgalmas a távol-keleti gondolkodásmód, az a fajta "elfogadom és elviselem, amit az élet rám mér, és nem lázadozom, hisz ez a sorsom", ami az egész könyvön végigkíséri az olvasót. Azért tetszett, mert egy teljesen más világba vezeti el az embert, ami nem jobb vagy rosszabb, mint a miénk (annak ellenére, hogy sokszor számunkra érthetetlen), de annál izgalmasabb, és van mit tanulni belőle.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a különlegeset, a "csemegét", mert ez a könyv minden, csak nem átlagos. Már csak az egzotikus Malajzia különlegességei miatt is érdemes elolvasni.

Dorka

Unknown írta...

A könyvespolc előtt látva azon gondolkodtam, hogy melyik regényt válasszam, mikor az egyik könyvtáros hölgy odajött hozzám és ezt a könyvet ajánlotta. Azt ígérte nem fogom megbánni, ha elolvasom, ami így is lett. Ha nincs ott, biztos nem ezt választom, mert a könyv címe nem árulta el azt a varázslatos történetet, amit rejtett. A regényben egy család történetét követhetjük nyomon, akiknek életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be. Nekem a legjobban az tetszett, hogy a család minden tagjának szemszögéből megismerhetjük a történet és természetesen kiderül, hogy minden ember más és ugyanazt a dolgot teljesen máshogy éli meg. Ez a történt játszodhatna akárhol, az emberi természetről szól és arról, hogy elfogadjuk-e, amit a sors ránk mér, beletörődünk-e, próbáljuk belőle a legjobbat kihozni vagy megpróbálunk tenni ellene. Lehet-e egy tragédiát túlélni és önmagunknak megbocsátani?
Ez a regény nagyon jó, elgondolkodtat és arra bíztat,hogy mi is összegyűjtsük a saját családi történeteinket.